Nyhetsbrev Nr 25

LYCKLIGA DU

Om stamning gör personen mer lycklig eller olycklig finns inte mycket skrivet om. Det man vet är att om man stammar mycket inte nödvändigtvis betyder att man är mer olycklig än den som stammar litet. Det verkar som om det finns en anpassning till rådande läge.

Läs gärna mera i min bok på www.stamning.online med titeln: ”Är stamning något att haka upp sig på?”

Många människor tänker på pengar när det talas om lycka. Frågan är om jag är mer lycklig som miljardär än som miljonär. Det är relativt enkelt att svara på. När folk har det mest fundamentala i sin försörjning med någorlunda förnöjsamhet i hamn handlar lycka om någonting annat. När det handlar om pengar är svaret - nej. Det var man eniga om i den diskussionsgrupp som jag deltog i. Mötet ägde rum i en av de svenskföreningar som finns på Costa del Sol. Här diskuteras normalt frågor som världen står inför, i dagarna är ämnet ”Spaniens autonomier”. Dagens ämne ”lycka” var inte speciellt anpassat till den kompetens som finns här.

Det kanske mest fantastiska är att jag är med i denna grupp, Stig med bakgrund som en av Sveriges svåraste stammande – en stackars pojke som var fånge i sig själv, en som inte ens klarade av att prata med sin egen mamma och som fick ta till en spark i golvet för att ”sparka ut orden”. Idag som deltagare på detta möte, med Sveriges och kanske en gång i tiden världens ledande gestalter som professorer, rika och stenrika människor med milliarder kronor i förmögenhet.

Trevligt är dessutom att en av dem söker ett visst samarbete med mig. Jag betraktar mig själv som en ganska ordinär människa med humanistiska egenskaper och som idag känner sig stolt över att vara både behövd och efterfrågad.

Mitt tal vid debattinläggen har idag inte en tillstymmelse till varken dold eller öppen stamning. Vad härligt det känns när talet flyter, att slippa alla dessa upphakningar. Vid tillfälle skall jag formulera vad som är stamning och vad som inte är det.

 

LYCKLIGA DU

Vad var det vi fick lära oss i skolan - vi som har varit med ett tag? Var det inte en aftonbön?

Gud som haver barnen kär se till mig som liten är. Vart jag mig i världen vänder står min Lycka i Guds händer. Lyckan kommer, Lyckan går, lycklig den som Lyckan får.

Vi förstod på ett tidigt stadium att lycka inte var någon självklarhet. Är det något som ilar förbi eller är det något som vi hoppas skall ila förbi?

Lycka är en känsla av välbehag. Lycka finns bara här och nu, vilket innebär att den kommer och går.

Lärarens lyckliga ögonblick kan vara när hon kommer in i klassrummet och har alla 30 elevernas blickar riktade mot sig.

Undersökningar visar att människor blir lyckligare av andra människor. Känt är också att djur gör oss lyckligare.

Lycka kan också vara att inte ha ont i kroppen när man har haft rejält ont, eller som jag vardagligt på skojfriskt humör uttrycker: ”Ta in hästen i vardagsrummet. När du väl tar ut honom från vardagsrummet kan jag lova att du är lycklig.”

Lycka är förväntningar. Tage Erlander vände på det hela: De stora förväntningarnas olycka eller som i Gamla Testamentet: ”Dog mätt av år”.

Lycka är så mycket. Tillit skapar lycka. Lycka kan vara att göra någon annan lycklig. Lycka är att föda barn. Lycka är en kemisk reaktion som yttrar sig olika - ett humanistiskt skeende, det kan komma när man minst anar det.

Idag mäts lyckan i 24 länder. Några av de lyckligaste länderna var förra året Norge, Danmark och Sverige. Norrmännen är förnöjda, kanske beroende på ett tolerant jämlikt samhälle. Årets mätning är mer oklar. Indonesien, Indien och Turkiet är i topp. Sverige är i mitten. Frågan är om inte mätningarna fått ändrade kriterier.

Forskningen skiljer på momentan och varaktig lycka. Kari Nars är en författare som skrivit en bok om lycka. Amerikanen i gemen är inte lika lycklig som tidigare. På en skala låg de tidigare på 2,5, idag på 2,2.

Forskning har visat att kärleken till en vän gör oss mest lycklig.

Vilka kriterier vi än har på lycka tror jag det är viktigt att värdesätta det liv vi har.

DET ÄR BARA JAG SOM VET VAD STAMNING ÄR - det finns en till – är det du? Finns du? Om du vill stilla din nyfikenhet är det enklast att du blir min gratisprenumerant.

Bara om du vill så hörs vi åter om fjorton dagar.

Stockholm 2013-04-15

Stig Lindh
Författare, stamningsskribent

PS
Du kan stöda mig om du lägger in min länk www.stamning.online på din hemsida. Berätta att jag finns. Dela min ”site” med andra. Visa på hur de kan prenumerera på Nyhetsbrevet. Ni gör det från hemsidans högra kant.

© Stig Lindh

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 
Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)